Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!
PRZEPISY WIELKANOCNE zajrzyj też do artykułu, który pomoże Ci przygotować Święta Wielkanocne...tak, że ani Twój organizm nie zwariuje, ani Ci przez myśl nie przejdzie, że cokolwiek tracisz (artykuł tutaj) -> SCENARIUSZ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH:
1) SAŁATKA Z BROKUŁEM I JAJKIEM 6 tydzień
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (al dente). W czasie, gdy brokuły stygną przygotowujemy pozostałe składniki:
- szczypiorek siekamy,
- jajka kroimy na drobne kawałki,
- umyte pomidory kroimy na drobne kawałki,
- ostudzone brokuły też kroimy na mniejsze cząstki
Sos majonezowy:
- do majonezu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę (pamiętajcie, aby odczekać 10 minut),
- sól, pieprz
- jeśli majonez będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek mleka kokosowego Składniki układamy warstwowo w salaterce: brokuły, jajko, pomidor itd. Całość polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem/koperkiem i/lub kiełkami
Smacznego 😊
2) FASZEROWANE JAJKA 8 tydzień
- jajka ugotować na twardo
- pokroić w drobną kosteczkę: rzodkiewki, ogórka świeżego lub kiszonego, koper, natkę pietruszki, szczypiorek i pieczarki (ilość poszczególnych składników zależy od ilości ugotowanych jaj)
- żółtka jaj rozgnieść i połączyć z warzywami i łyżką majonezu
- doprawić pieprzem i ew. solą
- można dodać ulubione kiełki np. rzodkiewki
Podawać na sałacie lub młodych listkach sałat.
3) SURÓWKI 8 tydzień
Sałata rzymska, nie kroimy nożem, tylko drzemy na mniejsze kawałki
Roszponka
Cukinia pokrojona w małą kosteczkę
Papryka czerwona, mała kosteczka
Awokado ¼ w małą kosteczkę
Cebula szalotka lub czerwona w piórka
Prażony słonecznik
Oliwa z oliwek
Sok z ¼ cytryny
Sól
pieprz
4) ŻUREK NA ZAKWASIE Z MĄKI GRYCZANEJ 12 tydzień
-szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej
-3 szklanki przegotowanej ostudzonej wody
-5-6 ząbków czosnku lekko zmiażdżonego nożem
-3 liście laurowe
-kilka ziaren pieprzu czarnego (10-12)
-4-5 ziaren ziela angielskiego
-słój litrowy lub gliniany garnek
Do wyparzonego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy, stopniowo dolewamy wodę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, żeby nie było grudek, przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinien stać 5 dni, mieszamy raz dziennie.
W niedzielę Wielkanocną gotujemy wywar warzywny, wyjmujemy warzywa i do gorącego dodajemy wymieszany zakwas, mieszając, żeby nie przywarł (wywar warzywny można przygotować dzień wcześniej) i dodajemy solidną garść majeranku.
W niedzielę podaję z jajkiem, a w poniedziałek z białą kiełbasą
Smacznego!
5) SCHAB Z CZOSNKIEM 6tydzień
-1 kg schabu
-czosnek (główka)
-sól
-pieprz
-olej z awokado
-majeranek
Schab myjemy, osuszamy, każdy ząbek czosnku kroimy na pół lub na cztery części, ostrym wąskim nożem robimy nacięcia w schabie, aby zmieścił się pokrojony czosnek, umieszczamy czosnek w otworach, dosyć gęsto, solimy, pieprzymy, nacieramy olejem z awokado, chwilę macerujemy mięso dłońmi, na koniec oprószamy majerankiem
Po min 24 godzinach pieczemy w przykrytej brytfannie ok 1-1,5 godziny, przez pierwszy kwadrans 200 stopni grill, pozostały czas 170 stopni
6) SCHAB GOTOWANY
-1 kg schabu bez kości
- ok.3 litrów wody
- 4 łyżki soli
- 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 6 ząbków czosnku
- zioła suszone typu: majeranek, tymianek, cząber (razem 2 łyżki)
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 4 owoce jałowca
- 4 liście laurowe
Przygotowanie
1. Schab płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dwiema łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu.
2.Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte w dłoniach, ziele angielskie, pokruszone liście laurowe, pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wszystko mieszamy. Wkładamy schab. Od chwili zagotowania gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mięso w wywarze na dobę. po tym czasie znowu doprowadzamy do wrzenia i ponownie gotujemy ok. 10 min. Wyłączamy gaz i mięso w wodzie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Podajemy na zielonej sałacie z pesto lub chrzanem.
7) PESTO Z AWOKADO 4 tydzień
-1awokado
-natka pietruszki (¾ szklanki)
-garść ( ¾ szklanki) rukoli
-2-3 ząbki czosnku (lub więcej)
-sok z cytryny lub limonki (½ cytryny)
-sól, pieprz
Wszystko razem zmiksować. Podawać do warzyw surowych, jajek i mięs.
8) PASZTET Z PIECZAREK 8tydzień
Skład:
1/2 kg pieczarek
2-3 cebul
2 jajka
3-4 miarek koktajlu proteinowego
3-4 łyżki złotego zmielonego siemienia lnianego
1 ugotowana pietruszka
sól, pieprz do smaku / można dodać jeszcze czosnek z inne przyprawy według uznania /
Pieczarki zetrzeć na tarce / duże oczka /. Cebulę posiekać i podsmażyć. Pietruszkę ugotowaną zblendować. Wszystko połączyć i przesmażyć 15-20 min na maśle klarowanym. Gdy masa lekko przestygnie, dodać sól pieprz, żółtka, koktajl i siemię lniane zmielone, aby masa była gęsta. Ubić białka i wymieszać z masą. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem. Piec 40 min w temp. 180 stopni.
9) KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA Z CEBULKĄ (13 TYDZIEŃ)
surowa biała kiełbasa- 1 kg
cebula- 2 sztuki
czosnek 2-3 ząbki
sól, pieprz
majeranek
masło klarowane
Białą kiełbasę wkładamy do gorącej wody na kilka minut, aby ją sparzyć. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, lekko nacinamy od góry. Posypujemy, solą pieprzem, majerankiem. Obkładamy pokrojonym czosnkiem i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Tak przygotowaną kiełbasę odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia kładziemy wiórki masła klarowanego na wierzch każdej kiełbaski, podlewamy delikatnie wodą- ½ szkl. i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 45-55 minut, aż kiełbasa się zarumieni. Podajemy na ciepło w towarzystwie zielonych listków i chrzanu.
10) PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW 6TYDZIEŃ
Składniki:
- 100g suszonych pomidorów
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula czerwona
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, tymianek szczypiorek
- 1 łyżka octu winnego czerwonego
Do malaksera wrzucamy pokrojoną na kilka części cebulę, pomidory i cukinię, miksujemy. Dodajemy oliwę, przyprawy, znów miksujemy, sprawdzamy konsystencję (w razie potrzeby dodać trochę oliwy-w zależności czy pomidory były w zalewie czy bez, może być potrzebne mniej lub więcej dodatkowej oliwy). Doprawiamy do smaku, dodajemy ocet winny i pokrojony szczypiorek według uznania, mieszamy (nie miksujemy).
Do podania na chlebku czystoziarnistym, do warzyw surowych lub do zawinięcia w liście sałaty/papier ryżowy.
AUTORZY:
Trenerzy Wellness Life+ ES:
Anna Napierała
Iwona Nowaczyk
Małgorzata Gąsecka-Małyszko
Żanna Bielska
Dorota Herrman
Co robimy?
• zmiana nawyków żywieniowych
• wprowadzenie organizmu w stan równowagi
• prowadzenie w Programie WL+ ES
• Certyfikacja Trenerów WL+ ES
Sztuka Wellness
E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl
Tel: +48 601 92 14 48
Polub nas na Facebooku
Wszystkie prawa zastrzeżone
© Sztuka Wellness
© Eleonora Sowińska