Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!
Białka 🍗🍳
Białka, to budulec naszych narządów, enzymów, hormonów, przeciwciał. Biorą one także udział w procesie regeneracji uszkodzeń np. ran, włókien mięśniowych po treningu (ból na dzień po, tzw. zakwasy, to tak naprawdę to odbudowujące się mięśnie).
Ich brak w codziennym menu, problem z prawidłowym trawieniem, albo słaba jakość może skutkować: niedożywieniem, zahamowaniem rozwoju u dzieci, a także spowolnieniem pracy jelit, zanikiem mięśni (dystrofia), infekcjami oraz alergiami 🤔
Codziennie organizm potrzebuje otrzymać z pożywieniem 9 egzogennych aminokwasów (krótkie formy białek), których sam nie potrafi sobie wyprodukować.
⬇️Co mamy do wyboru? ⬇️
✅Najdelikatniejsze białko odzwierzęce, a właściwie kombinacja dwóch białek: białka i żółtka, to: JAJO 🥚
Ekologiczne jaja mają wszystko, czego organizm potrzebuje z wyjątkiem witaminy C.
✅Mięsa różnego rodzaju: ptactwo wszelkiej maści, wieprzowe, wołowe, dziczyzna itd... oraz podroby, z księżniczką wątróbką na czele
✅Ryby i owoce morza. Założenie: maksymalnie dwa razy w tygodniu ze względu na zawartość dioksyn (chemicznych środków, którymi człowiek zanieczyszcza morza i oceany, a odkładających się w rybach), które otrzymujemy w zestawie 🤨
✅️Białka roślinne, czyli grupa roślin strączkowych, do której należą: soja, bób, soczewica, fasola, ciecierzyca itd.
Ze względu na GMO (soja) i kwas fitynowy (blokujący wchłanianie wapnia, cynku i magnezu); a przez to ich wpływ na układ hormonalny, nerwowy i pokarmowy, warto wprowadzenie tego rodzaju białka rozpatrywać jako ewentualny dodatek do menu, a nie podstawę.
❗️W przypadku chorób autoimmunizacyjnych należy nawet śladowe ilości soi wyeliminować ⛔️
Opcją wyjątkową i bezpieczną z tej grupy jest groszek zielony i fasolka szparagowa :)
⬇️Co jeszcze warto wiedzieć? ⬇️
❎Zgodnie z pierwszym punktem 10 zasad zdrowego odżywiania (spójrz tutaj: ), białko ma być nieprzetworzone, czyli kupujemy produkty białkowe najlepiej ze sprawdzonego źródła, dodajemy ulubione czyste zioła, sól himalajską, pieprz i poddajemy obróbce termicznej.
❌Wędzonki nie są opcją służącą zdrowiu zawierają azotany i azotyny, które uszkadzają układ nerwowy, a mózg jest mocno cierpiącym z tego powodu narządem. Nitrozaminy i akrylamidy ( czy znacie taką potrawę)
Sposób przygotowania?
1️⃣Parowanie, 2️⃣duszenie, 3️⃣gotowanie, 4️⃣pieczenie, 5️⃣smażenie(?) w nieprzypadkowej kolejności, to możliwe sposoby na przetworzenie białka pod własną kontrolą.
Najwięcej składników odżywczych ma surowe jajo więc.... im drastyczniej przetwarzasz niepotrzebnie temperaturą, tym więcej tracisz.
❓Ile tego jeść?
Rozsądną ilością białka w porcji jest wielkość własnej dłoni bez palców :)
❓Jak jeść białka?
Przeczytaj o rotacji (tutaj -> ).
Jeśli przestajesz mieć ochotę na białko, po zjedzeniu czujesz się ciężko, dopada Cię senność, to może oznaczać problem z jego trawieniem.
Koniecznie zapytaj Trenera jak sprawdzić czy organizm radzi sobie z trawieniem białka poprzez: Test sody sprawdzający poziom kwasów żołądkowych (więcej o kwasach tutaj ->). Wtedy...do czasu rozwiązania problemu, świetnym rozwiązaniem jest koktajl Wellness Natural Balance, wersja smakowa lub proteinowa (ta druga w dodatku np. do zup sosów), który zapewnia porcję 9 egzogennych aminokwasów, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania.
Autor: Partycja Niedbalska - Trener WellnessLife+ ES
Co robimy?
• zmiana nawyków żywieniowych
• wprowadzenie organizmu w stan równowagi
• prowadzenie w Programie WL+ ES
• Certyfikacja Trenerów WL+ ES
Sztuka Wellness
E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl
Tel: +48 601 92 14 48
Polub nas na Facebooku
Wszystkie prawa zastrzeżone
© Sztuka Wellness
© Eleonora Sowińska