Wszystkie prawa zastrze偶one 

漏 Sztuka Wellness

漏 Eleonora Sowi艅ska

Sztuka Wellness

 

 

E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl

Tel: +48 601 92 14 48

Polub nas na Facebooku

Co robimy?
 

鈥 zmiana nawyk贸w 偶ywieniowych

鈥 wprowadzenie organizmu w stan r贸wnowagi

鈥 prowadzenie w Programie WL+ ES

鈥 Certyfikacja Trener贸w WL+ ES

30 marca 2021
PRZEPISY WIELKANOCNE zajrzyj te偶 do artyku艂u, kt贸ry pomo偶e Ci przygotowa膰 艢wi臋ta Wielkanocne...tak, 偶e ani Tw贸j organizm nie zwariuje, ani Ci przez my艣l nie przejdzie, 偶e cokolwiek tracisz (artyku艂 tutaj) -> SCENARIUSZ 艢WI膭T WIELKANOCNYCH: 1) SA艁ATKA
30 marca 2021
Scenariusz 艢wi膮t Wellness - WIELKANOC Wielkanoc to czas kiedy ca艂a przyroda odradza si臋 do 偶ycia. To czas kiedy Tw贸j organizm r贸wnie偶 budzi si臋, odradza si臋 energia 偶yciowa, duch i cia艂o. To te偶 czas, w kt贸rym
24 grudnia 2020
Wdzi臋czno艣膰 zmienia 偶ycie na lepsze- czyli poranek idealny Czy po艣wi臋casz rano cho膰 troch臋 czasu, aby wprowadzi膰 siebie w dobry stan, w dobre samopoczucie emocjonalne?  Zacznij dzie艅 od praktyki wdzi臋czno艣ci, by poczu膰 Fenomen Poranka  Czym jest
17 grudnia 2020
Scenariusz 艢wi膮t 艢wi臋ta to dla naszego organizmu normalny czas. To czas, w kt贸rym 偶yjemy w r贸wnowadze i dbamy o ni膮 w 4 filarach Zachowujemy to wszystko, czego nauczyli艣my si臋 w programie, aby nasz organizm, r贸wnie偶
04 grudnia 2020
Poni偶ej znajduj膮 si臋 suplementy marek/ producent贸w, kt贸re maj膮 standaryzowane dawki. TYLKO takie suplementy pomog膮, bo tylko co do takich mamy pewno艣膰 w jakim st臋偶eniu maj膮 w sobie substancje czynn膮. SPRAWD殴:
30 maja 2020
S贸l na wag臋 z艂ota. Nieodzowna dla 偶ycia, zdrowia i przetrwania BY REDAKCJA  Sekrety zdrowia 路 8 STYCZNIA 2020 na stornie www.sekretyzdrowia.pl S贸l i s艂o艅ce to dwie najwa偶niejsze rzeczy na 艣wiecie m贸wi艂 ju偶 2 tysi膮ce lat
21 stycznia 2020
Niedob贸r snu powoduje, 偶e m贸zg zjada sam siebie BY BOGUSIA DELLA PORTA 路 18 LISTOPADA 2019 Niedob贸r snu powoduje, 偶e m贸zg zjada si臋 sam siebie pokazuj膮 najnowsze badania. Przewlek艂y niedob贸r snu wywo艂uje nadmiern膮 aktywno艣膰 mechanizmu
19 listopada 2019
Co艣 ekstra dla naszego organizmu! Antyoksydanty czyli co艣 na kszta艂t kremu z najwy偶szej p贸艂ki. W艂a艣nie antyoksydanty wymiataj膮 z naszego organizmu wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu 馃幆 Oczywi艣cie dzia艂anie reaktywnych form tlenu w naszym organizmie
08 listopada 2019
Owoce jagodowe 馃馃ウ馃崜 Cz臋sto niepozorne, drobne, drobniutkie, cz臋艣ciej ukryte w艣r贸d li艣ci b膮d藕 po艂膮czone w ki艣cie podwieszone pod nimi, nie b艂yszcz膮 i nie z艂oc膮 si臋, raczej w ciemnej sk贸rce ukrywaj膮 swoj膮 niezwyk艂膮 moc - to super
08 listopada 2019
Jak powstaje i rozwija si臋 Zesp贸艂 Metaboliczny Organizm samodzielnie i wytrwale metabolizuje  zjedzone przez nas sk艂adniki od偶ywcze i dostarcza je do ka偶dej kom贸rki cia艂a. Jest w swoich funkcjach bardzo konserwatywny i wykonuje t臋 gigantyczn膮 prac臋
05 listopada 2019
B艂onnik  - Od偶ywianie c.d馃馃ウ馃ガ馃ゥ Bia艂ka T艂uszcze W臋glowodany i.... go艣膰 specjalny - b艂onnik. Super desant dla naszego uk艂adu odporno艣ciowego i prawid艂owych (czyt. zdrowych, dobrych) lokator贸w zamieszkuj膮cych jelita. Niekt贸rzy lokatorzy bywaj膮 niezwykle uci膮偶liwi, niszcz膮, marnuj膮, ba艂agani膮 i
05 listopada 2019
Sto艂ujemy si臋,  stare zapomniane s艂owo,  bardzo celnie oddaj膮ce sens tego jak powinni艣my jada膰. Od偶ywianie to sto艂owanie,  nie jest to na pewno 鈥減rzyokazyjne鈥 pogryzanie czegokolwiek, kiedykolwiek.  Od偶ywianie..馃馃馃ウ馃崡馃崊馃崜 Bia艂ka, t艂uszcze, w臋glowodany, warzywa i b艂onnik, owoce jagodowe, woda,
05 listopada 2019
Woda Zanurzamy si臋 dzisiaj w jednym z najistotniejszych sk艂adnik贸w od偶ywiania, wszak a偶 w ok 65% powinnna nas strukturyzowa膰 substancja mi艂a i sprzyjaj膮ca wszystkim procesom , uk艂adom, narz膮dom, przenosz膮ca energi臋, utylizuj膮ca odpady i..... przywracaj膮ca r贸wnowag臋. Jej
03 listopada 2019
W臋glowodany to organiczne zwi膮zki sk艂adaj膮ce si臋 z atom贸w w臋gla, wodoru i tlenu. Zawieraj膮 r贸wnie偶鈥. A praktycznie? W臋glowodany: ich 藕r贸d艂em s膮 produkty ro艣linne. To cukry i wielocukry (proste i z艂o偶one). Zbo偶a, warzywa i owoce 馃エ馃崕馃ウ Piramida
03 listopada 2019
Dieta eliminacyjna ...czyli wykluczenia sk艂adnik贸w antyod偶ywczych. 馃 鉂 Pszenica,  ....ale tak偶e popularne inne zbo偶a r贸wnie dokuczliwe: j臋czmie艅, owies (mo偶na dosta膰 czysty z bezpiecznych upraw), 偶yto. Pszenica w procesie zwi臋kszania jej plenno艣ci, modyfikacji genetycznych i  hybrydyzacji
03 listopada 2019
T艂uszcze 馃 .... to po bia艂kach drugi w kolejno艣ci materia艂 budulcowy i dodatkowo generator energii dla organizmu. Oko艂o 60% masy m贸zgu stanowi膮 t艂uszcze !!!  S膮 materia艂em budulcowym uk艂adu nerwowego, prekursorem produkcji hormon贸w,  z nich zbudowane
03 listopada 2019
Suplementacja sk膮d i dlaczego? Suplementacja to nie moda ani nawet trend, to konieczno艣膰 wsp贸艂czesnego od偶ywiania. Po偶ywienie, wg. warto艣ci od偶ywczych (skala ORAC) powinno zawiera膰 wszystkie sk艂adniki potrzebne organizmowi do rozwoju i utrzymaniu r贸wnowagi metabolicznej, czyli: bia艂ka,
03 listopada 2019
Choroby autoimmunologiczne to... ...najcz臋艣ciej po przezi臋bieniu diagnozowane choroby XXI wieku. Wsp贸lnym mianownikiem tych chor贸b jest uk艂ad odporno艣ciowy, to jego b艂膮d lub z艂e rozpoznanie "zagro偶enia" powoduje uruchomienie reakcji, kt贸r膮 mo偶na okre艣li膰 jako 鈥渟trza艂 do w艂asnej bramki鈥.
02 listopada 2019
  Bia艂ka 馃崡馃嵆 Bia艂ka, to budulec naszych narz膮d贸w, enzym贸w, hormon贸w, przeciwcia艂. Bior膮 one tak偶e udzia艂 w procesie regeneracji uszkodze艅 np. ran, w艂贸kien mi臋艣niowych po treningu (b贸l na dzie艅 po, tzw. zakwasy, to tak naprawd臋 to odbudowuj膮ce

 

Bia艂ka 馃崡馃嵆

Bia艂ka, to budulec naszych narz膮d贸w, enzym贸w, hormon贸w, przeciwcia艂. Bior膮 one tak偶e udzia艂 w procesie regeneracji uszkodze艅 np. ran, w艂贸kien mi臋艣niowych po treningu (b贸l na dzie艅 po, tzw. zakwasy, to tak naprawd臋 to odbudowuj膮ce si臋 mi臋艣nie).

 

Ich brak w codziennym menu, problem z prawid艂owym trawieniem, albo s艂aba jako艣膰 mo偶e skutkowa膰: niedo偶ywieniem, zahamowaniem rozwoju u dzieci, a tak偶e spowolnieniem pracy jelit, zanikiem mi臋艣ni (dystrofia), infekcjami oraz alergiami 馃

Codziennie organizm potrzebuje otrzyma膰 z po偶ywieniem 9 egzogennych aminokwas贸w (kr贸tkie formy bia艂ek), kt贸rych sam nie potrafi sobie wyprodukowa膰.

 

锔廋o mamy do wyboru?

Najdelikatniejsze bia艂ko odzwierz臋ce, a w艂a艣ciwie kombinacja dw贸ch bia艂ek: bia艂ka i 偶贸艂tka, to: JAJO 馃

Ekologiczne jaja maj膮 wszystko, czego organizm potrzebuje z wyj膮tkiem witaminy C.
 

Mi臋sa r贸偶nego rodzaju: ptactwo wszelkiej ma艣ci, wieprzowe, wo艂owe, dziczyzna itd... oraz podroby, z ksi臋偶niczk膮 w膮tr贸bk膮 na czele
 

Ryby i owoce morza. Za艂o偶enie: maksymalnie dwa razy w tygodniu ze wzgl臋du na zawarto艣膰 dioksyn (chemicznych 艣rodk贸w, kt贸rymi cz艂owiek zanieczyszcza morza i oceany, a odk艂adaj膮cych si臋 w rybach), kt贸re otrzymujemy w zestawie 馃え
 

锔廈ia艂ka ro艣linne, czyli grupa ro艣lin str膮czkowych, do kt贸rej nale偶膮: soja, b贸b, soczewica, fasola, ciecierzyca itd.

Ze wzgl臋du na GMO (soja) i kwas fitynowy (blokuj膮cy wch艂anianie wapnia, cynku i magnezu); a przez to ich wp艂yw na uk艂ad hormonalny, nerwowy i pokarmowy, warto wprowadzenie tego rodzaju bia艂ka rozpatrywa膰 jako ewentualny dodatek do menu, a nie podstaw臋.
 

鉂楋笍W przypadku chor贸b autoimmunizacyjnych nale偶y nawet 艣ladowe ilo艣ci soi wyeliminowa膰 

Opcj膮 wyj膮tkow膮 i bezpieczn膮 z tej grupy jest groszek zielony i fasolka szparagowa :)

 

锔廋o jeszcze warto wiedzie膰?
 

Zgodnie z pierwszym punktem 10 zasad zdrowego od偶ywiania (sp贸jrz tutaj: ), bia艂ko ma by膰 nieprzetworzone, czyli kupujemy produkty bia艂kowe najlepiej ze sprawdzonego 藕r贸d艂a, dodajemy ulubione czyste zio艂a, s贸l himalajsk膮, pieprz i poddajemy obr贸bce termicznej.
 

W臋dzonki nie s膮 opcj膮 s艂u偶膮c膮 zdrowiu zawieraj膮 azotany i azotyny, kt贸re uszkadzaj膮 uk艂ad nerwowy, a m贸zg jest mocno cierpi膮cym z tego powodu narz膮dem. Nitrozaminy i akrylamidy ( czy znacie tak膮 potraw臋)
 

Spos贸b przygotowania?

1锔忊儯Parowanie, 2锔忊儯duszenie, 3锔忊儯gotowanie, 4锔忊儯pieczenie, 5锔忊儯sma偶enie(?) w nieprzypadkowej kolejno艣ci, to mo偶liwe sposoby na przetworzenie bia艂ka pod w艂asn膮 kontrol膮.

Najwi臋cej sk艂adnik贸w od偶ywczych ma surowe jajo wi臋c.... im drastyczniej przetwarzasz niepotrzebnie temperatur膮, tym wi臋cej tracisz.

Ile tego je艣膰?

Rozs膮dn膮 ilo艣ci膮 bia艂ka w porcji jest wielko艣膰 w艂asnej d艂oni bez palc贸w :)

 

Jak je艣膰 bia艂ka?

Przeczytaj o rotacji (tutaj -> ).

 

Je艣li przestajesz mie膰 ochot臋 na bia艂ko, po zjedzeniu czujesz si臋 ci臋偶ko, dopada Ci臋 senno艣膰, to mo偶e oznacza膰 problem z jego trawieniem.

 

Koniecznie zapytaj Trenera jak sprawdzi膰 czy organizm radzi sobie z trawieniem bia艂ka poprzez: Test sody sprawdzaj膮cy poziom kwas贸w 偶o艂膮dkowych (wi臋cej o kwasach tutaj ->). Wtedy...do czasu rozwi膮zania problemu, 艣wietnym rozwi膮zaniem jest koktajl Wellness Natural Balance, wersja smakowa lub proteinowa (ta druga w dodatku np. do zup sos贸w), kt贸ry zapewnia porcj臋 9 egzogennych aminokwas贸w, niezb臋dn膮 do prawid艂owego funkcjonowania. 


Autor: Partycja Niedbalska - Trener WellnessLife+ ES 

 

02 listopada 2019

BIA艁KO - od偶ywianie, budowanie

Chcesz wiedzie膰 wi臋cej?
Czytaj 艣mia艂o!