Wszystkie prawa zastrzeżone 

© Sztuka Wellness

© Eleonora Sowińska

Sztuka Wellness

 

 

E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl

Tel: +48 601 92 14 48

Polub nas na Facebooku

Co robimy?
 

• zmiana nawyków żywieniowych

• wprowadzenie organizmu w stan równowagi

• prowadzenie w Programie WL+ ES

• Certyfikacja Trenerów WL+ ES

30 marca 2021
PRZEPISY WIELKANOCNE zajrzyj też do artykułu, który pomoże Ci przygotować Święta Wielkanocne...tak, że ani Twój organizm nie zwariuje, ani Ci przez myśl nie przejdzie, że cokolwiek tracisz (artykuł tutaj) -> SCENARIUSZ ŚWIĄT WIELKANOCNYCH: 1) SAŁATKA
30 marca 2021
Scenariusz Świąt Wellness - WIELKANOC Wielkanoc to czas kiedy cała przyroda odradza się do życia. To czas kiedy Twój organizm również budzi się, odradza się energia życiowa, duch i ciało. To też czas, w którym
24 grudnia 2020
Wdzięczność zmienia życie na lepsze- czyli poranek idealny Czy poświęcasz rano choć trochę czasu, aby wprowadzić siebie w dobry stan, w dobre samopoczucie emocjonalne?  Zacznij dzień od praktyki wdzięczności, by poczuć Fenomen Poranka  Czym jest
17 grudnia 2020
Scenariusz Świąt Święta to dla naszego organizmu normalny czas. To czas, w którym żyjemy w równowadze i dbamy o nią w 4 filarach Zachowujemy to wszystko, czego nauczyliśmy się w programie, aby nasz organizm, również
04 grudnia 2020
Poniżej znajdują się suplementy marek/ producentów, które mają standaryzowane dawki. TYLKO takie suplementy pomogą, bo tylko co do takich mamy pewność w jakim stężeniu mają w sobie substancje czynną. SPRAWDŹ:
30 maja 2020
Sól na wagę złota. Nieodzowna dla życia, zdrowia i przetrwania BY REDAKCJA  Sekrety zdrowia · 8 STYCZNIA 2020 na stornie www.sekretyzdrowia.pl Sól i słońce to dwie najważniejsze rzeczy na świecie mówił już 2 tysiące lat
21 stycznia 2020
Niedobór snu powoduje, że mózg zjada sam siebie BY BOGUSIA DELLA PORTA · 18 LISTOPADA 2019 Niedobór snu powoduje, że mózg zjada się sam siebie pokazują najnowsze badania. Przewlekły niedobór snu wywołuje nadmierną aktywność mechanizmu
19 listopada 2019
Coś ekstra dla naszego organizmu! Antyoksydanty czyli coś na kształt kremu z najwyższej półki. Właśnie antyoksydanty wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki czyli reaktywne formy tlenu 🎯 Oczywiście działanie reaktywnych form tlenu w naszym organizmie
08 listopada 2019
Owoce jagodowe 🥑🥦🍓 Często niepozorne, drobne, drobniutkie, częściej ukryte wśród liści bądź połączone w kiście podwieszone pod nimi, nie błyszczą i nie złocą się, raczej w ciemnej skórce ukrywają swoją niezwykłą moc - to super
08 listopada 2019
Jak powstaje i rozwija się Zespół Metaboliczny Organizm samodzielnie i wytrwale metabolizuje  zjedzone przez nas składniki odżywcze i dostarcza je do każdej komórki ciała. Jest w swoich funkcjach bardzo konserwatywny i wykonuje tę gigantyczną pracę
05 listopada 2019
Błonnik  - Odżywianie c.d🥑🥦🥬🥥 Białka Tłuszcze Węglowodany i.... gość specjalny - błonnik. Super desant dla naszego układu odpornościowego i prawidłowych (czyt. zdrowych, dobrych) lokatorów zamieszkujących jelita. Niektórzy lokatorzy bywają niezwykle uciążliwi, niszczą, marnują, bałaganią i
05 listopada 2019
Stołujemy się,  stare zapomniane słowo,  bardzo celnie oddające sens tego jak powinniśmy jadać. Odżywianie to stołowanie,  nie jest to na pewno “przyokazyjne” pogryzanie czegokolwiek, kiedykolwiek.  Odżywianie..🥑🥚🥦🍗🍅🍓 Białka, tłuszcze, węglowodany, warzywa i błonnik, owoce jagodowe, woda,
05 listopada 2019
Woda Zanurzamy się dzisiaj w jednym z najistotniejszych składników odżywiania, wszak aż w ok 65% powinnna nas strukturyzować substancja miła i sprzyjająca wszystkim procesom , układom, narządom, przenosząca energię, utylizująca odpady i..... przywracająca równowagę. Jej
03 listopada 2019
Węglowodany to organiczne związki składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Zawierają również…. A praktycznie? Węglowodany: ich źródłem są produkty roślinne. To cukry i wielocukry (proste i złożone). Zboża, warzywa i owoce 🥨🍎🥦 Piramida
03 listopada 2019
Dieta eliminacyjna ...czyli wykluczenia składników antyodżywczych. 🧐 ❌ Pszenica,  ....ale także popularne inne zboża równie dokuczliwe: jęczmień, owies (można dostać czysty z bezpiecznych upraw), żyto. Pszenica w procesie zwiększania jej plenności, modyfikacji genetycznych i  hybrydyzacji
03 listopada 2019
Tłuszcze 🥑 .... to po białkach drugi w kolejności materiał budulcowy i dodatkowo generator energii dla organizmu. Około 60% masy mózgu stanowią tłuszcze !!!  Są materiałem budulcowym układu nerwowego, prekursorem produkcji hormonów,  z nich zbudowane
03 listopada 2019
Suplementacja skąd i dlaczego? Suplementacja to nie moda ani nawet trend, to konieczność współczesnego odżywiania. Pożywienie, wg. wartości odżywczych (skala ORAC) powinno zawierać wszystkie składniki potrzebne organizmowi do rozwoju i utrzymaniu równowagi metabolicznej, czyli: białka,
03 listopada 2019
Choroby autoimmunologiczne to... ...najczęściej po przeziębieniu diagnozowane choroby XXI wieku. Wspólnym mianownikiem tych chorób jest układ odpornościowy, to jego błąd lub złe rozpoznanie "zagrożenia" powoduje uruchomienie reakcji, którą można określić jako “strzał do własnej bramki”.
02 listopada 2019
  Białka 🍗🍳 Białka, to budulec naszych narządów, enzymów, hormonów, przeciwciał. Biorą one także udział w procesie regeneracji uszkodzeń np. ran, włókien mięśniowych po treningu (ból na dzień po, tzw. zakwasy, to tak naprawdę to odbudowujące

Węglowodany

to organiczne związki składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Zawierają również….

A praktycznie?

Węglowodany: ich źródłem są produkty roślinne. To cukry i wielocukry (proste i złożone).

Zboża, warzywa i owoce 🥨🍎🥦

 

Piramida żywienia zachęcała nas od czasów szkolnych, aby węglowodany jeść w każdym posiłku. Gdyby były to warzywa, byłoby świetnie. Standardowe menu Polaka zawiera jednak przede wszystkim zboża. Zaczyna się płatkami, poprawiamy kanapką, rozsmakowujemy się w pierogach i makaronach, pizza to szybki posiłek s.o.s., no i on, król polskiego stołu, chleb.

 I jeszcze deser musi być. Niektórzy ponoć wykształcili z tej okazji drugi żołądek . Ciasta, ciasteczka, paluszki, bułeczki, krakersy, batoniki, a wszystko to z nadzieją na brak skutków ubocznych, bo to tylko kilka sztuk, okazjonalnie - to nic, że codziennie.

 

Co poszło nie tak?

Czas, sposób masowej produkcji (GMO) i doświadczenie pokazują, że bardzo łatwo jest zgubić drogę do zdrowotności nadużywając zbóż. Ilość substancji antyodżywczych w tradycyjnych zbożach, ich skuteczne( w tym przypadku to nie jest zaleta!!) działanie prozapalne, a także drażniące, uszkadzające jelita, nagłe spadki energetyczne, problemy skórne oraz mgła mózgowa skłaniają do rozważenia opcji alternatywnej. Nie pomoże także wybór zbóż pełnoziarnistych. 

 

Jakie są dobre węglowodany?

Oczekując: poprawy trawienia i odżywienia organizmu, uczucia sytości, trzymania hormonów na wodzy, sprawdź wypróbowane opcje. 

Węglowodany przyjazne:

  •   Quinoa czyli komosa ryżowa,

  •   kasza gryczana biała czyli niepalona,

  •   makaron gryczany, 

  •   ryż basmati,

  •   makaron ryżowy,

  •  ewentualnie kasza jaglana tylko dla osób, które nie mają chorób autoimmunizacyjnych

  •  Mąki np: ryżowa, gryczana, kokosowa, amarantusowa, kasztanowa, jaglana.

To propozycje ogólnodostępne w większości sklepów.

 

Ile jeść węglowodanów?

Zapotrzebowanie na węglowodany ściśle powiązane jest z naszymi parametrami składu masy ciała, trybem życia (aktywność fizyczna) i stanem zdrowia. Co kluczowe nigdy nie łączmy tych szybko wchłanialnych (kasze, ryż i ich pochodne)  w posiłku z białkiem. Gdyż spożywane jednocześnie doprowadzają do glikacji białek i w dużym uproszczeniu mówiąc, gorszego wchłaniania białek przez organizm. Jeśli węglowodany do posiłku to tylko te z warzyw.

 

Pewne jest jedno, tendencje mamy do nadużywania, a nie braku węglowodanów w menu. Dlatego warto pamiętać, że węgle, to jedyny z trzech makroskładników, które jedzone w nadmiarze pozostają w organizmie i odkładają się w formie tkanki tłuszczowej.

 

To węglowodany również odpowiadają za wysoki poziom trójglicerydów, wysoki poziom insuliny, problemy z wątrobą. 

Tekst: Patrycja Niedbalska - Trener WellnessLife+ ES

 

 

03 listopada 2019

Węglowodany - czym są, jak jeść?

Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!