Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!
Tłuszcze 🥑
.... to po białkach drugi w kolejności materiał budulcowy i dodatkowo generator energii dla organizmu.
Około 60% masy mózgu stanowią tłuszcze !!!
Są materiałem budulcowym układu nerwowego, prekursorem produkcji hormonów,
z nich zbudowane są błony komórkowe,
potrzebne są do komunikacji międzykomórkowej,
zdrowia skóry i włosów,
regulacji temperatury ciała
i ....kontrolowania wagi:-),
bez nich niemożliwe jest wchłanianie witamin A,D, E, K.
Stanowią paliwo marki Premium dla organizmu i mają wspaniałą cechę, dają przyjemne uczucie sytości i ciepła.
O tłuszczach mówimy już od narodzin.
Mleko mamy w przypadku "ssaka - człowieka" poprzez swój skład odpowiada swoistości gatunku czyli różni się od pokarmu "mam" innych ssaków m. in. większą zawartością tłuszczu. To pokarm dla istoty o dobrze rozwiniętym mózgu służącym przeprowadzaniu skomplikowanych procesów myślowych.
W pewnym z etapów dojrzewania niemowlęcia, dostarczany pokarm składa się... z wody i tłuszczu - oczywiście to duże uproszczenie, ale wiele mówiące o wyjątkowym zapotrzebowaniu myślącej istoty na odpowiednie tłuszcze.
Odpowiednie tłuszcze to znaczy jakie?
Zakładam, iż każdy z Was zapoznał się z naukowymi definicjami i podziałami dotyczącymi tłuszczy, a właściwie kwasów tłuszczowych. Dlatego dla naszych potrzeb podzielę je w sposób najprostszy z możliwych:
1. Tłuszcze korzystne dla zdrowia
2. Tłuszcze niekorzystne dla zdrowia
👍Korzystne tłuszcze to:
Awokado, kokos, masło kokosowe, masło, nasiona lnu, dyni, pestki, orzechy, oliwki, oleje przeznaczone do jedzenia na surowo czyli bez podgrzewania : olej lniany, olej sezamowy, olej z avocado, olej z orzechów macadamia, olej z orzechów włoskich, olej rzepakowy ☝️ (tutaj uwaga, w sklepach dobrego oleju rzepakowego na razie.... z naciskiem na "przejściowy stan", nie kupicie, za to jest w naszych zupkach), no i... królowa - oliwa z oliwek. Jak na królową przystało musi być wyborna czyli z pierwszego tłoczenia, na zimno, nie żałujcie środków na dobrą oliwę.
☝️ Warto zapamiętać:
Na zimno tłoczone i na zimno spożywane.
Korzystne i .... przeznaczone do obróbki cieplnej - umiarkowanej czyli do gotowania, duszenia, pieczenia: mięso zwierząt hodowanych ekologicznie, dzikie ryby, jaja z hodowli ekologicznych, smalec, smalec gęsi, olej kokosowy, masło klarowane -ghee.
❌Niekorzystne tłuszcze to:
Wszystkie oleje roślinne rafinowane czyli przetworzone w procesie produkcyjnym, wielokrotnie podgrzewane do temp 250 stopi, odbarwiane i dezodoryzowane, poddawane działaniu rozpuszczalników stosowanych w destylacji ropy naftowej -" pięknie" zapakowane i dekorujące kilometrowe alejki w sklepach.
Tłuszcze trans czyli kwasy tłuszczowe uwodornione, utwardzone, powstałe ze skądinąd dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych jednak całkowicie pozbawione mocy odżywczej, za to,niestety, wyposażone w potężną siłę inicjowania stanów zapalnych wieloukładowych. To margaryny, wszelkie mixy i masła roślinne, ukrywające się w batonikach, czekoladkach, ciasteczkach nawet tych "fit", gotowych daniach "na patelnię", sosach, ciastach, kremach, lodach, chipsach, popcornie...............)
Tłuszcze to energia - dużo skuteczniejsze paliwo aniżeli mocno faworyzowane węglowodany, a ponadto....... nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, przeciwnie jedząc więcej tłuszczu pozbywasz się jej nadmiaru.
Nie bój się więc smarowania, oliwienia i namaszczaj swoje potrawy :-)
Co robimy?
• zmiana nawyków żywieniowych
• wprowadzenie organizmu w stan równowagi
• prowadzenie w Programie WL+ ES
• Certyfikacja Trenerów WL+ ES
Sztuka Wellness
E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl
Tel: +48 601 92 14 48
Polub nas na Facebooku
Wszystkie prawa zastrzeżone
© Sztuka Wellness
© Eleonora Sowińska