Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!
Scenariusz Świąt
Święta to dla naszego organizmu normalny czas. To czas, w którym żyjemy w równowadze i dbamy o nią w 4 filarach
Zachowujemy to wszystko, czego nauczyliśmy się w programie, aby nasz organizm, również świętował i odpłacił nam dobrym zdrowiem i nastrojem, radością i życzliwością dla naszych bliskich i całego otoczenia.
Dlatego, jak zawsze:
- zacznij dzień świąteczny od szklanki ciepłej wody z cytryną,
- potem poranny rozruch
- jedz w godzinach posiłków, nie podjadaj – dbaj o metabolizm. On się rządzi takimi samymi prawami zawsze -przed świętami, w święta i po świętach też 😉
- nie rezygnuj z porannego koktajlu ( może być czysty)
- pamiętaj o wellnesspacku, suplementach dodatkowych, a zwłaszcza o błonniku prebiotycznym- który pomoże zapanować nad ochotą na „następne…”
-zachowaj rotację białek- dlatego już dziś zaplanuj, jaki rodzaj białka zaproponujesz/zjesz w kolejnych dniach
Święta bardzo dobrze wpisują się w wellnessowy styl życia i pozostają w zgodzie z czterema filarami:
- to wyjątkowy czas, w którym szczególnie zwracamy uwagę i pielęgnujemy relacje, związki, emocje - czyli filar4.
Zadaj sobie pytanie: Czym dla Ciebie są Święta Bożego Narodzenia, co chcesz dać od siebie bliskim i co otrzymać. Nie pozwól, aby konsumpcjonizm wkradł się w Twoją sferę przeżywania tych wyjątkowych chwil.
4 filar -to bycie RAZEM – wspólne rozmowy, gry, śmiechy, wdzięczność, życzliwość, gromadzimy się również wokół stołu, ale to nie potrawy są na nim najważniejsze, lecz Ci którzy się przy nim razem znajdują.
- filar 3, czyli aktywność fizyczna:
Zadbaj o to, aby nie siedzieć zbyt długo przy stole. Zaproś rodzinę na wspólny spacer po kolacji wigilijnej i w dni świąteczne. Cieszcie się swoją obecnością razem spacerując czy bawiąc się z najmłodszymi na powietrzu
Jeśli to możliwe, idźcie również razem na poranny rozruch- to może być nowe ciekawe doświadczenie
- Święta to prawdziwa Uczta Wellness – filar odżywiania
Wybieraj to co służy Twojemu organizmowi i Twoim bliskim
Przygotowuj z radością, przyjemnością i wdzięcznością potrawy sama, nie kupuj gotowych przetworzonych produktów 😊
Rotacja w Święta jest bardzo naturalna- Wigilia – jeden rodzaj białka-ryby w różnych postaciach, barszcz na zakwasie z buraków, czy zupa grzybowa oraz kompot z suszu z goździkami, imbirem, cynamonem i sokiem z cytryny– pełne są super foods . Pierwszy dzień świąt- jeden rodzaj białka np. wieprzowina a drugi może być drobiowy. Wszystko wsparte dużą ilością warzyw. Jeśli tak podejdziesz do przygotowania potraw, to Twój organizm odpłaci Ci wdzięcznością i dobrym samopoczuciem 😊
Aby pomóc Ci dobrze przygotować menu świąteczne, dołączamy spis polecanych potraw na Wigilię i dwa dni Świąt.
kompot z suszu (po tyg. 12)
barszcz na zakwasie (tydz. 6)
zupa grzybowa (tydz.8)
ryby pieczone np. pstrąg, karp (tydz.4)
ryba w galarecie (tydz.4)
dorsz w pomidorach (tydz.6)
śledź w oleju (tydz.6)
pasztet z pieczarek podawany z ogórkiem kiszonym, koprem na rukoli (tydz.8)
wigilijna kapusta z grzybami (tydz.8)
boczniaki (tydz.8)
sałatka jarzynowa bez jajka, podawana na cykorii (tydz.8)
pesto z awokado (tydz.2)
pasta z pomidorów na cykorii lub rzymskiej sałacie ( tydz.6)
pierogi z kapustą i grzybami (po tyg.12)
naleśniki gryczane z kapustą i grzybami lub z pieczarkami ( farsz taki sam jak w pierogach) (po tyg.12)
oliwki z pietruszką (tydz.8)
kiszonki (tydz.6)
wszystkie potrawy wigilijne, za wyjątkiem ryb, można wykorzystać w dni świąteczne
Potrawy z wieprzowiny -pierwszy dzień
schab duszony w cebuli (tydz.6)
bigos staropolski (tydz.8)
galaretka z nóżek (tydz.4)
mięsa pieczone/duszone podawane na ciepło lub na zimno, z pesto lub pastą z pomidorów na cykorii , rukoli lub innej sałacie (tydz.6)
Potrawy z drobiu- drugi dzień:
udka duszone (tydz.6)
galaretka drobiowa (tydz.4)
kotleciki drobiowe (tydz.4)
pieczony drób - do wyboru: gęś, kaczka, indyk, kurczak (tydz.6)
ciasto wellness piernikowe ( tydz.10)
piernik pomidorowy
ciasto pomarańczowe
makowiec- tort makowy
panforte
pierniczki
sernik z nerkowców
kulki mocy piernikowe i orzechowe
Lista zakupów
Warto mieć w domu następujące produkty (dokładna lista potrzebnych produktów znajduje się w przepisie na potrawę):
Warzywa
buraki na zakwas,
warzywa korzeniowe: seler, pietruszka , marchew
cukinia,
seler naciowy,
cykoria,
rukola,
pietruszka(natka),
sałata rzymska, sałata lodowa itp.
czosnek, cebula
imbir
Białka z dobrego źródła ( do wyboru, z zachowaniem rotacji):
jaja,
ryby,
drób (kurczak, kaczka, indyk, perliczka),
wieprzowina,
wołowina
Tłuszcze nierafinowane z dobrego źródła:
masło klarowane,
oliwa z oliwek
olej lniany,
olej kokosowy
smalec
Kiszonki, najlepiej własne lub z pewnego źródła:
ogórki,
kapusta kiszona,
inne warzywa kiszone wg upodobania
Przyprawy:
liście laurowe,
pieprz,
sól(himalajska, kłodawska w kryształkach)
majeranek,
zioła prowansalskie,
ziele angielskie,
czosnek,
goździki
cynamon,
imbir,
kardamon,
kurkuma,
wanilia (prawdziwa)
Mąki:
ryżowa,
gryczana,
kokosowa
migdałowa
Bakalie
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
orzechy włoskie
orzechy pekan,
orzechy laskowe,
,orzechy brazylijskie,
orzechy nerkowca,
figi ,daktyle...
Inne:
suszone grzyby
pieczarki
susz owocowy do kompotu wigilijnego.
przecier pomidorowy, pomidory w kartoniku (lepsze niż z puszki)
mleko kokosowe
pomarańcze
cytryny
awokado
AUTORZY:
Trenerzy Wellness Life+ ES:
Anna Napierała
Iwona Nowaczyk
Małgorzata Gąsecka-Małyszko
Żanna Bielska
Dorota Herrman
Co robimy?
• zmiana nawyków żywieniowych
• wprowadzenie organizmu w stan równowagi
• prowadzenie w Programie WL+ ES
• Certyfikacja Trenerów WL+ ES
Sztuka Wellness
E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl
Tel: +48 601 92 14 48
Polub nas na Facebooku
Wszystkie prawa zastrzeżone
© Sztuka Wellness
© Eleonora Sowińska