Chcesz wiedzieć więcej?
Czytaj śmiało!
Pseudoalergia - nietolerancja histaminy
Zwróćcie uwagę na tzw "pseudoalergie", które możecie w obserwacjach programowych spotkać. Podszywają się pod alergie i nietolerancje a w efekcie końcowym w testach nie potwierdza się ani alergia, ani nietolerancja, natomiast występuje !!! nietolerancja histaminy. Histamina to białko odpowiadające za reakcje alergiczne, aleeeee.... jeśli tej alergii nie ma powodem może być coraz częściej diagnozowana nietolerancja samej histaminy. Organizm może nie posiadać enzymu rozkładającego histaminę ( DAO) i wygląda to dziwnie - alergii nie ma, układ odpornościowy nie atakuje żadnego alergenu lecz pojawia się objaw lub zespół objawów charakterystycznych dla alergii.
Alergii bez alergenu
Zawdzięczamy to pokarmom nazywanym "histaminouwalniaczami" są to:
- wędzonki,
- śledzie,
- ryby w puszce,
- krewetki i inne owoce morza,
- algi,
- sery dojrzewające i pleśniowe,
- drożdże i produkty je zawierające,
- orzechy włoskie,
- wino czerwone,
- pomidory, papryka,
- truskawki,
-często również kiszona kapusta
i .....wiele innych.
W takim przypadku nie warto nikogo faszerować lekami antyhistaminowymi lecz rotować produkty, stosować wykluczenia czasowe (3 m-ce) lub suplementować brakujący enzym, który pomoże poradzić sobie z rozłożeniem i unieszkodliwieniem histaminy.
Jak to sprawdzić?
Próbka krwi do badania na nietolerancję histaminy.
Wytropiłam w programie kilka osób z tą "pseudoalergią" (tak się określa tę przypadłość) kiedy wszystkie możliwe podejrzenia nie sprawdziły się.
Co robimy?
• zmiana nawyków żywieniowych
• wprowadzenie organizmu w stan równowagi
• prowadzenie w Programie WL+ ES
• Certyfikacja Trenerów WL+ ES
Sztuka Wellness
E-mail: eleonora.sowinska@sztukawellness.pl
Tel: +48 601 92 14 48
Polub nas na Facebooku
Wszystkie prawa zastrzeżone
© Sztuka Wellness
© Eleonora Sowińska